Categorieën
Kennisbank Samba Updates

Historie over de Samba percussie

Historie over het onstaan van de Samba percussie

Historie over het onstaan van de Samba percussie
Historie over het onstaan van de Samba percussie

Over de Samba

De Samba is een Braziliaanse muzieksoort die vooral bekend werd door het carnaval in Rio de Janeiro. Samba is waarschijnlijk ontstaan n de staat Bahia. Het ritme van de samba komt oorspronkelijk uit Afrika. De negerslaven namen de muziek mee naar Brazilië waar de samba de nationale dans is geworden. De naam is mogelijk afkomstig van het Angolaanse woord semba hetgeen religieus ritme betekent. Volgens onderzoekers is de oorsprong an de Samba te vinden in de ritmes van “Maxixe”, : lundu”en “modina”. De samba werd voor het eerst geïntroduceerd in Europa rond 1923, maar werd pas na 1945 populair.

Er zijn veel verschillende soorten samba, ontstaan en gespeeld in de verschillende delen van Brazilië. Enkele voorbeelden zijn de samba comum, de partido alto, de pagode, de samba canção, de samba de breque, de samba de roda en de jongo. De veel bekendeer bossa nova is ook ontstaan uit de samba. Feitelijk is bossa nova een jazz variant van de samba.

Het nummer wat we tijdens de cursus gaan instuderen is een langzame samba met extra breaks.

Kenmerkend aan de samba zijn de accenten op de eerste, vierde en/of zestiende van elke tel. Verder worden de zestienden niet even lang gespeeld, er zit een korte pauze in. In de westerse muziekschrift is dit moeilijk te schrijven, dit is dus aan het gevoel van de speler…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *